Toolbox
Praten over veiligheid helpt, maar onveilig gedrag veranderen is niet makkelijk. Het principe van de toolboxmeeting is dat door een korte tekst of presentatie een discussie wordt uitgelokt die de mensen aanzet tot nadenken over het veilig handelen tijdens het uitoefenen van hun dagelijkse taken.
Toolbox: Spreek jij mij aan?
Veiligheid is een groot goed voor HANSA-FLEX. We gaan dan ook uit van het credo:
Je werkt veilig of je werkt niet.
Door het naleven van tien eenvoudige gedragsregels kun je voorkomen dat jij, of een ander, betrokken raakt bij een (ernstig) ongeval.
Deze gedragsregels gelden op alle vestigingen, servicebussen en de locaties waar wij komen, voor zowel onze eigen medewerkers als medewerkers van derden.
Accepteer ik het om aangesproken te worden en spreek ik zelf aan?
Door alert te zijn en elkaar te helpen om veilig te werken kunnen incidenten en (bijna) ongevallen veelal worden voorkomen. Eén van die zaken is dat je het accepteert dat je wordt aangesproken op je gedrag. Het aanspreken van een collega (zeker in het geval van een leidinggevende) kan best eng zijn. Je weet immers nooit wat voor een reactie je kunt verwachten. Echter als je opmerking oprecht is en je doet dit op een respectvolle manier dan zal dit in de meeste gevallen goed worden gewaardeerd en opgepakt.
Aangesproken worden of iemand aanspreken voelt niet altijd prettig maar al je je bedenkt dat je het doet omdat je oog hebt voor elkaars veiligheid dan kun je elkaar dankbaar zijn.
Risico’s
De risico’s die op kunnen treden welke wellicht voorkomen hadden worden als je bent aangesproken of iemand aanspreekt zijn heel divers. Zo kun je er iemand op attenderen om bij de zaagmachine toch de gehoorbescherming te gebruiken zodat hij of zij over een jaar of tien nog steeds goed kan horen.
Dit is maar één simpel voorbeeld die het verschil kan maken.
Maatregelen
Iemand aanspreken; hoe doe je dat?
Zoals aangegeven is het niet altijd even fijn om iemand te moeten aanspreken op zijn gedrag. Om hier succesvol iemand aan te spreken is het belangrijk om open en eerlijke feedback te geven. Beschrijf hierbij de onveilige situatie of handeling die je ziet altijd vanuit jezelf (ik zie dat…, ik merk dat…) en neem hierbij de tijd voor het gesprek.
Een aantal punten om in acht te nemen als je iemand aanspreekt:
- Is het een onbekende stel jezelf dan even voor en zeg wie je bent.
- Geef aan waarom je de persoon of collega aanspreekt (vanuit de ik vorm).
- Vertel welk gedrag je ziet of hoort zonder hier een waardeoordeel over te geven
- Vraag en luister wat de persoon in kwestie vindt van je waarneming
- Richt je op de risico’s en onderbouw waarom je de handeling of situatie onveilig vindt.
- Geef ook aan wat er wel goed gaat
- Bekijk of bespreek samen de oplossing en vraag de persoon hierbij hoe het anders zou kunnen
- Maak afspraken over hoe het werk verder voortgezet kan worden op een veilige manier
- Bedank de persoon voor zijn/haar tijd en begrip
En wat als jezelf wordt aangesproken?
- Accepteer dit. De persoon in kwestie bedoeld het goed omdat hij/zij zich zorgen maakt over de veiligheid voor jou en de omgeving
- Ga er dus vanuit dat de persoon het beste met je voor heeft
- Geef de persoon aandacht en luister naar hem/haar
- Bedenk samen een goede oplossing
- Bedank hem/haar dat hij/zij je helpt
Discussie
Binnen (onder andere) de industriële bedrijven vinden we het nog niet gemakkelijk om elkaar aan te spreken. Maak het eens bespreekbaar in een volgende weekbespreking of toolbox en geef aan hoe jij er tegen aan kijkt.
- Voel je jezelf een politieagent of help je graag je collega?
- Laat je het aanspreken aan een leidinggevende over of doe je het samen?